Vlada Brčkog: Za program samozapošljavanja u poljoprivredi izdvojeno 500.000 KM

Bez autora
Mar 14 2024

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u srijedu je na nastavku 39. redovne sjednice razmatrala Zahtjev ombudsmena BiH vezano za otvaranje javne gradske kuhinje na području Brčko distrikta BiH.

Cilj otvaranja javne gradske kuhinje na području Brčko distrikta BiH je kako bi se omogućila pomoć i socijalno - ugroženim osobama Brčko distrikta BiH s obzirom na slabiju novčanu egzistenciju, a koje nisu korisnici socijalne pomoći pri Pododjeljenju za socijalnu zaštitu, saopćili su iz Vlade Brčkog.

Vlada je na 39. sjednici odobrila i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o dodjeli sredstava za finansiranje programa, odnosno projekata od javnog interesa u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu, Prijedlog odluke o utvrđivanju posebnog interesa za 2024. godinu za finansiranje udruženja građana Brčko distrikta BiH iz ratova od 1939. godine pa do posljednjeg Odbrambeno - oslobodilačkog /Domovinskog rata, kao i Prijedlog odluke o pružanju pomoći za otklanjanje šteta nastalih zbog olujnog nevremena, prenosi Fena.

Vlada je razmatrala i Informaciju o inicijativi pristupanja BiH Međunarodnoj fondaciji Eurotranspant.

Članovi Vlade na 40. redovnoj sjednici usvojili su Prijedlog odluke o odobravanju programa samozapošljavanja u poljoprivredi na području Brčko distrikta BiH u 2024. godini.

Za realizaciju Programa osiguran je iznos sredstava od 500.000 KM koji će se proslijediti Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta BiH za realizaciju Programa samozapošljavanja u poljoprivredi po prijedlogu programa Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Kako je istaknuto, iznos sredstava po jednom projektu za aplikante ne može biti veći od 22.000 KM.

Vlada je na sjednici usvojila i Prijedlog pravilnika o postupku utvrđivanja i načinu dokazivanja ispunjenosti općih i posebnih kriterija za dodjelu stana socijalnog stanovanja, Smjernice za izradu nacrta pravilnika o načinu utvrđivanja postotka tjelesnog oštećenja civilnih žrtava rata Brčko distrikta BiH, Prijedlog odluke o usvajanju Akcionog plana provođenja mjera i projekata za period 2025. – 2027. godine u okviru Strategije razvoja Brčko distrikta BiH 2021. – 2027. godine, Prijedlog odluke o imenovanju člana i zamjenika člana Policijskog odbora, Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na akte Turističke organizacije Brčko distrikta BiH, kao i Prijedlog odluke o korištenju sredstava rezervi u svrhu naknade štete nastale uslijed požara u naselju Prutače, stoji u saopćenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik